Basilopita2023 3
Ανακοινώσεις Εκδηλώσεις

Κοπή Βασιλόπιτας

Την Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος ευλόγησε και έκοψε τη Βασιλόπιτα, στο 2ο Γενικό Λύκειο Ναυπάκτου, στο κλειστό Γυμναστήριο του Σχολείου, μετά από πρόσκληση του διευθυντή κ. Πέτρου Πιτσιάκκα, παρουσία του Δημάρχου Ναυπακτίας κ. Βασιλείου Γκίζα, του Αντιδημάρχου κ. Ντίνου Τσουκαλά, των καθηγητών και όλων των μαθητών του Σχολείου.

Μετά την ευλογία της Βασιλόπιτας και με αφορμή τη σύνδεση της με το Μ. Βασίλειο ο Σεβασμιότατος αναφέρθηκε στις σπουδές του Μ. Βασιλείου στην Καισάρεια, κατόπιν στην Κωνσταντινούπολη και τέλος στην Αθήνα. Επισήμανε, ότι στην Κωνσταντινούπολη μαθήτευσε στο σοφιστή Λιβάνιο και στην Αθήνα ήλθε σε επαφή με τις τέσσερεις φιλοσοφικές σχολές που υπήρχαν τότε στην Αθήνα, μαζί με τις σχολές ρητορικής. Τότε η φιλοσοφία δεν χωριζόταν από την επιστήμη, γι’ αυτό ο Μ. Βασίλειος σπούδασε όλες τις τότε γνωστές επιστήμες. Έχει επισημανθεί ότι, στις μετέπειτα συγγραφές του, φαίνεται μια επίδραση της στωικής φιλοσοφίας, η οποία ήταν αντίθετη με τον ηδονισμό των Επικουρίων.

Μετά από αυτές τις αναφορές ο Σεβασμιότατος τόνισε ότι στις μέρες μας επικρατεί ο  μετανεοτερικός άνθρωπος με τα τρία γνωρίσματα του, ήτοι την αμφισβήτηση κάθε αυθεντίας, την κατάρρευση της λογικής τάξης και την απώλεια του αναγνωρίσιμου, που σημαίνει ότι όλα είναι σχετικά, δεν υπάρχουν σταθερές βάσεις, οπότε δεν υπάρχει και δυνατότητα διαλόγου.

Κλείνοντας ευχήθηκε στους μαθητές να αποκτήσουν σταθερές αξίες στη ζωή τους και να αναπτύξουν την προσωπικότητά τους σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της λογικής, του συναισθήματος και της πίστης στο Θεό.

Basilopita2023 1
Basilopita2023 2
Basilopita2023 3
Basilopita2023 4
Basilopita2023 5