Ανακοινώσεις

Καλωσόρισμα και ευχές για το νέο σχολικό έτος

Ναύπακτος 11 / 9 / 2019

Αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες

Παιδεία – αγωγή είναι η διαρκής αναζήτηση και αδιάλειπτη μάθηση, αμφιβολία και γνώση που δημιουργεί τον ολοκληρωμένο, ενάρετο και καταξιωμένο πολίτη, ο οποίος πιστεύει και παλεύει για αρχές και ιδανικά. Σήμερα, ζώντας σε μια σκληρή πραγματικότητα και με το ηθικό εποικοδόμημα της κοινωνίας να έχει ανατραπεί, ο καθένας μας οφείλει να αντισταθεί και να ζει σωστά, με ό,τι πιστεύει ότι είναι υγιές και ωφέλιμο, όχι μόνο για τον εαυτό του, αλλά και για το κοινωνικό σύνολο.

Οι ευκαιρίες και οι επιτυχίες δεν έρχονται από μόνες τους. Χρειάζεται πολλή προσπάθεια και πολύς κόπος. Η επιμέλεια και η φιλοτιμία, η εργατικότητα και η συνέπεια, η υπευθυνότητα και η συνεργασία, η εμπιστοσύνη και η καλή διάθεση, η αληθινή αγάπη και η πίστη στο Σχολείο οδηγούν σ’ αυτές. Εσείς είστε η άλλη Ελλάδα που όλοι ονειρευόμαστε, είστε οι δημιουργοί του μέλλοντος, οι δημιουργοί του ονείρου! Άλλωστε, το χθες δεν είναι δικό σας για να το αλλάξετε, το αύριο όμως είναι δικό σας για να το κερδίσετε ή να το χάσετε. Η Ελλάδα θα αλλάξει, αν εμείς αλλάξουμε. Γι’ αυτό φροντίστε να είστε πρωταγωνιστές και όχι θεατές στο δικό σας, αλλά και στο κοινό μας μέλλον. Είναι ανάγκη να κάνετε τις ιδέες σας πράξεις και με αυτές να εμπνεύσετε. Κι εμείς, από τη μεριά μας, θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες και την κοινή βούληση, για να ξεκινήσει η μεταμόρφωση της χώρας.

Η ομαλή και αποδοτική λειτουργία της μαθητικής κοινότητας εξαρτάται από την τήρηση των νόμων και των κανόνων της εκπαίδευσης, με βάση τους οποίους ρυθμίζονται οι σχέσεις μεταξύ των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας, από την τακτική φοίτηση, το σεβασμό και την προστασία της σχολικής περιουσίας και γενικά από τη σωστή συμπεριφορά. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι όλοι, καθηγητές και μαθητές, είμαστε αγωνιστές στο ίδιο στρατόπεδο, και όχι αντίπαλοι, και ότι θα συνεργαστούμε, ώστε η κάθε αίθουσα διδασκαλίας, και γενικά το Σχολείο μας, να λειτουργεί σύμφωνα με τους κανόνες μιας δημοκρατικής κοινωνίας, επιτυγχάνοντας τους στόχους μας. Ο καθένας μας, μαθητές και καθηγητές, δίνει τη δική του μάχη, από το δικό του μετερίζι, με τα δικά του όπλα για τον κοινό μας σκοπό!

Αγαπητά μας παιδιά

Καλλιεργημένος και μορφωμένος άνθρωπος δεν θεωρείται αυτός που έχει μόνο γνώσεις, αλλά αυτός που τον χαρακτηρίζει ταυτόχρονα το ήθος, η ανθρωπιά, η αρετή, η ευγένεια, οι καλοί τρόποι, ο σεβασμός της προσωπικότητας του άλλου, η τήρηση των δημοκρατικών κανόνων, αυτός που είναι έτοιμος να προσφέρει στο συνάνθρωπο και στο κοινωνικό σύνολο. Το Σχολείο μας φιλοδοξεί να καλλιεργήσει, στον καθένα, και αυτή την πλευρά του χαρακτήρα. Η προσπάθεια της συνεχούς βελτίωσης – να κοιτάμε λίγο μακρύτερα, να ανεβαίνουμε λίγο ψηλότερα, να γινόμαστε λίγο καλύτεροι – μας αφορά όλους. Μάθετε να μάχεστε για μια ζωή στη δράση και όχι στην αντίδραση. Μάθετε: να ελέγχετε τις σκέψεις σας, γιατί θα γίνουν λόγια, να ελέγχετε τα λόγια σας, γιατί θα γίνουν πράξεις, να ελέγχετε τις πράξεις σας, γιατί θα γίνουν συνήθεια, να ελέγχετε τις συνήθειες σας, γιατί θα γίνουν ο χαρακτήρας σας, να ελέγχετε το χαρακτήρα σας, γιατί θα γίνει ο προορισμός σας.

Σας προκαλώ και σας προσκαλώ να προσπαθήσετε να πορεύεστε πάντα ψηλά, πάντα μπροστά, σεμνά και ταπεινά, με το βλέμμα στραμμένο στον ουρανό και με τα πόδια γερά στη γη.

Με τις σκέψεις αυτές, ο διευθυντής και οι καθηγητές του Σχολείου, σας καλωσορίζουμε στο 2ο Γενικό Λύκειο και σας ευχόμαστε κάθε πρόοδο στα μαθήματα σας, σε μια γόνιμη και δημιουργική σχολική χρονιά.

Ο Διευθυντής

Πιτσιάκκας Πέτρος

Φιλόλογος