Ανακοινώσεις Γενικά Εκπαίδευση

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2023-2024

Αγαπητές μαθήτριες, αγαπητοί μαθητές, αγαπητά μας παιδιά, 

εκ μέρους του Συλλόγου Διδασκόντων του 2ου Γενικού Λυκείου Ναυπάκτου σας καλωσορίζω στο Σχολείο μας και σας εύχομαι καλή και δημιουργική σχολική χρονιά. Ιδιαίτερα καλωσορίζω τους μαθητές και τις μαθήτριες της Α΄ Τάξης του Λυκείου μας. 

“Σοφία πάντων κάλλιστον, ἡ δέ ἀμάθεια πάντων κάκιστον.” Ο Πλάτωνας ήταν εκείνος ο οποίος πρώτος κατέστησε την παιδεία αντικείμενο συστηματικής διερεύνησης, συνδέοντάς τη με τη φιλοσοφία. Κατά τον Πλάτωνα, από τον οποίο προέρχεται το παραπάνω απόφθεγμα, παιδεία είναι εκείνη η διαδικασία που προσελκύει τα παιδιά και τα οδηγεί προς τον ορισμένο από τον νόμο ορθό λόγο και την «ορθή» πράξη. Από την άλλη πλευρά, ο Αριστοτέλης έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην παιδεία, θεωρώντάς την ένα από τα βασικά μέσα που ωθούν τον άνθρωπο στην ευδαιμονία και στην αρετή. 

Αν ανατρέξουμε στην ερμηνεία της λέξης παιδεία, θα διαπιστώσουμε ότι είναι: 1. η συστηματική παροχή γνώσεων, η ψυχική και πνευματική καλλιέργεια μέσω της εκπαίδευσης(εγκύκλιες σπουδές/εγκύκλια γράμματα) και 2. οι ποικίλες πνευματικές επιδράσεις που έχει δεχτεί κάποιος, η μόρφωση, η ηθική, πνευματική και ψυχική αγωγή (καλλιέργεια, κουλτούρα). 

Όπως γνωρίζετε, στο Σχολείο  τελείται μία πολύ σημαντική δημόσια λειτουργία, η παιδεία με την έννοια περισσότερο της εκπαίδευσης και της μάθησης. Λειτουργοί αυτής της διαδικασίας είμαστε εμείς οι καθηγητές σας και αποδέκτες της είσαστε εσείς οι μαθήτριες και οι μαθητές μας. Από τη δημόσια αυτή λειτουργία απορρέει ένα πολύ σπουδαίο δικαίωμα, το δικαίωμά σας στη μόρφωση, αλλά και μία σειρά από αντίστοιχες υποχρεώσεις που έχετε ως μαθητές, με κυριότερη τη συμμετοχή σας στην εκπαιδευτική διαδικασία, η οποία αξιολογείται και έχει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη και την πρόοδό σας στη ζωή.  

Ταυτόχρονα, η άσκηση του παιδευτικού σας δικαιώματος στο Σχολείο έχει ως συνέπεια την αποδοχή από τη μεριά σας μίας σημαντικής υποχρέωσης που συνοψίζεται στη λέξη σεβασμός στο ανθρώπινο περιβάλλον του Σχολείου, δηλαδή στην προσωπικότητα του άλλου, είτε είναι ο συμμαθητής και η συμμαθήτριά μας, είτε η καθηγήτρια και ο καθηγητής μας. Δεν πρέπει με κανένα τρόπο να προσβάλουμε τον άλλο, γιατί τότε προσβάλλουμε και τη διαδικασία της μάθησης συνολικά, αφού οι άνθρωποι στον σχολικό χώρο είναι οι συνεργάτες και οι συμπαραστάτες μας στον δύσκολο αγώνα για την κατάκτηση της γνώσης και την ολοκλήρωση της προσωπικότητάς μας σε μία κοινωνία ισότητας και δημοκρατίας.

Με αυτά τα λίγα λόγια και με τις ευχές όλων των εκπαιδευτικών του σχολείου, σας καλωσορίζω και πάλι στη νέα σχολική χρονιά, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι όλοι θα είσαστε συνεπείς στην άσκηση των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεών σας, για το καλό της εκπαιδευτικής διαδικασίας, σε ένα σχολείο δημοκρατικό και ανοικτό στην κοινωνία.          

Ο Διευθυντής 

Νικόλαος Μ. Τριψιάνος 

Φιλόλογος (ΠΕ02) 

images