Galanaki2
Δράσεις Εκδηλώσεις Πολιτιστικά

Παρουσίαση βιβλίου της Ρέας Γαλανάκη

Δυο γυναίκες, δυο θεές

Στα πλαίσια της προσπάθειας ανοίγματος του σχολείου στην κοινωνία το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου, στο κατάμεστο αμφιθέατρο του 2ου ΓΕΛ Ναυπάκτου έγινε παρουσίαση του νέου βιβλίου της καταξιωμένης συγγραφέως Ρέας Γαλανάκη «Δυο γυναίκες, δυο θεές».


Για το βιβλίο μίλησε ο Διευθυντής του Λυκείου Φιλόλογος κ. Πιτσιάκκας Πέτρος ο οποίος τόνισε ότι:

«Το έργο είναι μοιρασμένο σε δύο νουβέλες. Στην πρώτη με τίτλο «Αθηνά βοσκοπούλα» τον τόνο θα δώσει η Ιστορία, με την αφήγηση να στρέφεται γύρω από το πρόσωπο του Γιαννούλη Χαλεπά, του ξακουστού και γνωστού σε όλους γλύπτη από την Τήνο. Στη νουβέλα «Εγώ, η Αριάδνη» τη σκυτάλη θα πάρει ο μύθος, με την Αριάδνη να διεκδικεί έναν διαφορετικό ρόλο από εκείνον που της επιφύλαξε η αναμέτρηση του Θησέα με τον Μινώταυρο. Η Γαλανάκη γράφοντας, ως πραγματική εκπρόσωπος του ιστορικού μυθιστορήματος, το οποίο δεν έχει ανάγκη τα γεγονότα, αλλά τη μνήμη, επιστρέφει στον κόσμο που μας γέννησε και θα εξακολουθήσει να μας γεννά για πάντα, αυτόν του δημιουργού. Επιδεικνύοντας τα υλικά της ως γνήσια Κρητικιά, ξέρει ότι κρατά για τα καλά στα χέρια της τον μίτο που εξυφαίνει τις πιο αλλόκοτες ιστορίες, γιατί «καμιά φορά επαναστατούν ακόμη και οι ίδιες οι κλωστές. Δεν υπακούν στο σχέδιο, στην υφαντική κάποιων παράξενων ιστοριών, ούτε αυτές, ούτε καν ο πιο στέρεος, ο τρίκλωνος μίτος». Και αυτό είναι τελικά το πιο πολύτιμο μυστικό που μπορεί να μας αποκαλύψει μια συγγραφέας. Ερευνώντας σε βάθος τις πηγές της που ενισχύουν τη γλώσσα της με μια λόγια πλην κάθε άλλο παρά φιλολογική διάθεση, με κατά τόπους ποιητικές διαφυγές, που ρίχνουν υποβλητικό φως στα δρώμενα, καθώς και με μια περιγραφική αμεσότητα και ζωντάνια, που προσφέρει σχεδόν σωματική υπόσταση στις μυθολογικές ή στις μυθοποιημένες ιστορικές της φιγούρες, η Γαλανάκη μάς δίνει ένα ιδιαίτερα ώριμο και στοχαστικό βιβλίο».

Η φιλόλογος του Λυκείου κ. Δρογγίτη Μαρία μίλησε για τη βιογραφία – εργογραφία της συγγραφέως καθώς και του γλύπτη Χαλεπά Γιαννούλη και παρουσίασε το μύθο της Αριάδνης. Μετά την παρουσίαση η συγγραφέας κ. Γαλανάκη συνομίλησε με το κοινό.