Δράσεις Εκδηλώσεις Κοινωνία

Εκδήλωση “Πατρίδες”

Μια βραδιά πολιτισμού χάρισαν οι μαθητές του 2ου Γενικού Λυκείου Ναυπάκτου το Σάββατο 24 Μαρτίου 2018 με την εκδήλωση «ΠΑΤΡΙΔΕΣ». Η εκδήλωση ήταν ένα οδοιπορικό στις αλησμόνητες πατρίδες του Πόντου, της Μικράς Ασίας, της Κωνσταντινούπολης και της Κύπρου, μέσα από την αφήγηση, τη δραματοποίηση, το τραγούδι και την εικόνα. Στόχος της εκδήλωσης, όπως τόνισε εισαγωγικά ο διευθυντής του Λυκείου κ. Πιτσιάκκας Πέτρος ήταν η συνειδητοποίηση ότι «η κατανόηση του παρελθόντος είναι το κλειδί για τη νοηματοδότηση του παρόντος, αφού η μελέτη και η εκμάθηση της Ιστορίας, μας βοηθά να αποφύγουμε τα τραυματικά βιώματα του παρελθόντος». Ήταν η επίγνωση ότι «πρέπει να αγωνιζόμαστε για την ειρήνη, τη δικαιοσύνη, την εθνική αξιοπρέπεια, ώστε όλοι να μπορούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια στον τόπο τους και ταυτόχρονα να στηρίζουμε τους ξεριζωμένους. Γι’ αυτό και η ιστορική μνήμη πρέπει να είναι πάντα ζωντανή και γρηγορούσα».


Οι μαθητές του Λυκείου κάτω από την καθοδήγηση της κ. Μαντζαβά Ανδριάνας, της κ. Τσώτα Αδαμαντίνης, της κ. Αλεξοπούλου Αθηνάς, της κ. Κορκοντζέλου Ζιζής και του διευθυντή κ. Πιτσιάκκα Πέτρου κατάφεραν να δημιουργήσουν μια υποβλητική και ιδιαίτερα συγκινητική ατμόσφαιρα για το κοινό της κατάμεστης Παπαχαραλαμπείου Αίθουσας, το οποίο συνειδητοποίησε ότι Πατρίδα σημαίνει γη, αέρας, νερό, φωτιά και κυρίως ανθρώπινες ψυχές, που είναι στοιχεία αχάλαστα. Τα συναισθήματα της χαράς και της λύπης εναλλάσσονταν, όπως και οι σκηνές της ειρηνικής ζωής με αυτές της καταστροφής. Η εναλλαγή αυτή, που εκφραζόταν μέσα από τη δραματοποίηση και τις ιστορικές μαρτυρίες, αλλά και μέσα από τις εικόνες που προβάλλονταν, καθώς και τα επιλεγμένα τραγούδια, χαρακτηριστικά για κάθε πατρίδα, τα οποία απέδιδαν ζωντανά οι μαθητές/μαθήτριες, δημιούργησε μια ιδιαίτερα φορτισμένη συναισθηματικά ατμόσφαιρα προκαλώντας τη συγκίνηση των θεατών. Στο τέλος το παρατεταμένο και ζεστό χειροκρότημα τους, καθώς και ο ενθουσιασμός τους ήταν η έμπρακτη απόδειξη της ικανοποίησης τους. Ήταν μια εκδήλωση η οποία, κατά γενική ομολογία, δεν ήθελε κανείς να τελειώσει.


Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα κ. Κενεβέζος Κυριάκος. Ο κ. Κενεβέζος, στο σύντομο χαιρετισμό του, τόνισε ότι τέτοιες εκδηλώσεις καλλιεργούν το αίσθημα της αντίστασης του λαού μας ενάντια σε όσους επιβουλεύονται την πατρίδα μας και ταυτόχρονα ενισχύουν τους δεσμούς ανάμεσα στον ελλαδικό και τον κυπριακό ελληνισμό. Τόνισε επίσης ότι οι σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας είναι αγαστές ανεξαρτήτως κυβερνήσεων και ότι η Ελλάδα αποτελεί το μόνιμο στήριγμα του κυπριακού ελληνισμού, ο οποίος αντιστέκεται στην τούρκικη επεκτατικότητα. Επισήμανε ότι η κατοχή στην Κύπρο συνεχίζεται με όλες τις συνέπειες, που αυτή προκαλεί. Ωστόσο, οι δύσκολες συνθήκες της κατοχής δεν ανέτρεψαν τις ελπίδες για επανένωση του νησιού και όσο δύσκολα κι αν είναι τα πράγματα, ο κυπριακός ελληνισμός δεν ξεχνά και διεκδικεί με βάση το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο. Σ’ αυτή την προσπάθεια, η κυπριακή κυβέρνηση, σε συνεργασία πάντα με την εκάστοτε κυβέρνηση της ελληνικής δημοκρατίας, μεθοδικά και υπεύθυνα, επιδιώκει την ένωση της μοιρασμένης Κύπρου, ακολουθώντας μια πολιτική η οποία διασφαλίζει την επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού και την εθνική αξιοπρέπεια. Κλείνοντας συνεχάρη τους μαθητές, τους καθηγητές και το διευθυντή του 2ου Λυκείου για την εκδήλωση, η οποία συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση – ενημέρωση του κοινού και ιδιαίτερα της νεολαίας, για την ιστορία του ελληνισμού και τη διατήρηση ζωντανής της ιστορικής μνήμης.

Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης, ο εκπρόσωπος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κκ Ιεροθέου Αιδεσιμολογιότατος π. Γεώργιος Παπαβαρνάβας, ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ Λουκόπουλος Παναγιώτης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ Κοτρωνιάς Θωμάς, ο Δήμαρχος Δωρίδας κ. Καπεντζώνης Γεώργιος, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ Καζαντζής Χρήστος, εκπρόσωποι πολιτικών και κοινωνικών φορέων και πλήθος κόσμου.